Le Doux Wazoo: Een veilige thuishaven

23/01/09 à 11:00 - Mise à jour à 11:00

Source: Weekend

In onzekere tijden grijpt men terug naar vaste waarden. Men zoekt de bescherming van een vertrouwde omgeving, zoals een nostalgische bistro met veilige bereidingen die teruggaan naar de geborgenheid van moeders stoofpotten. Le Doux Wazoo is zo'n plek.

Deze bistro pur sang bestaat vijfendertig jaar. Eigenaar Roland Berliner heeft al die jaren het onvergankelijk goede uit de keuken bewaakt. Doux Wazoo is een café d'amitié, een ontmoetingsplaats met een ziel, waar je komt voor een onbezorgd moment. Druk doen heeft hier geen zin, want Roland Berliner blijft in alle omstandigheden stoïcijns kalm.

De inrichting is opgebouwd uit glas-in-loodramen, lambriseringen, een plankenvloer en bistromeubilair. Op het schap boven de bar pronkt een collectie oude radio's en fototoestellen, en in de bibliotheek staat een verzameling stoffige Michelingidsen.

De spijskaart vermeldt culinaire evergreens uit de terroir-keuken, zoals ham met peterselie (11 euro), warme worst uit Lyon met aardappel, linzen en vinaigrette (17 euro), côte à l'os met bearnaise (58 euro voor twee), confit de canard maison (17 euro) of andouillette AAAAA van de grill (17 euro). Op een leien bord staan de suggesties van de dag. Deze spelen in op het seizoen en geven de chef wat meer bewegingsruimte om zijn creativiteit te botvieren. Verder is er een lunch met keuze voor 16 euro en een menu met keuze voor 29 euro.

Aan onze tafel verschenen twee smakelijke voorgerechten: gebakken inktvisjes in room- en tomatensaus met het parfum van Ricard (13,50 euro) en een fijne tartaar van rund, tonijn en ganzenlever (17,50 euro). Hoofdgerechten waren: het smakelijke en stevige vlees van gebakken Ierse onglet (middenrifspier) met gesmolten uien in bruine saus, raketsla en prima frieten (16 euro) en een eersteklas stuk kabeljauw met korst van kastanje en risotto met cantharellen (25,25 euro).

De wijnkaart is Frans georiënteerd. De correcte huiswijnen zijn een Sauvignon de Touraine en een rode Crozes Hermitage die ook Paul Bocuse serveert in zijn vijf brasseries in Lyon. De huiswijnen worden per glas (4 en 4,5 euro), per pot lyonnais (typische 46 cl-fles uit Lyon met dikke ziel, 15 en 17,50 euro), per fles of per centimeter geschonken. Op dinsdagavond mag men zijn eigen fles meebrengen, die zonder kurkrecht te moeten betalen door het personeel wordt ontkurkt.

Beoordeling
Categorie: nostalgische Franse bistro
Keuken: 7,5
Decor: 7
Comfort: 6,5
Service: 7
Prijs/kwaliteit: 7

Praktisch
Le Doux Wazoo
Pleisterstraat 21
1050 Brussel.
02 649 02 95.
Zaterdagmiddag, zondag en maandagavond gesloten.

Door Pieter van Doveren

En savoir plus sur:

Nos partenaires