3 vragen aan Jean-Paul Lespagnard

De Belgische ontwerper die de hele wereld ons benijdt is artistiek directeur van de 10de editie van de Weekend Fashion Award. Die internationale wedstrijd, die gelanceerd wordt door Knack Weekend en Le Vif Weekend, wil jonge modeontwerpers ondersteunen.

Hoe hebt u de artistieke leiding van de Weekend Fashion Award bedacht?

Jean-Paul Lespagnard : Ik wist dat het de tiende verjaardag was van de Weekend Fashion Award en ik had geen zin om iets in de zin van « verjaardagstaart » of « happy birthday » te doen. Ik wou dat op een originele manier vieren, het publiek opsplitsen om niet te indruk te hebben dat je met 800 in een grote hall zit… Het idee van een museumbezoek met kaders kwam vrij snel in me op. Ik wilde een bijzondere ervaring creëren waar we binnen 10 jaar nog aan zullen terugdenken. De modellen zullen dus door een muur stappen om dan kortstondig in de kaders te stoppen alvorens tussen het publiek te defileren. Ik wou een interactie tussen de meisjes, de genodigden en de ontwerpers om de indruk te creëren dat het schilderij eventjes halt houdt en dan naar ons komt zodat we de details ervan kunnen ontdekken.

U bent een vaste bezoeker van de Weekend Fashion Award, u bent zelfs in 2010 jurylid geweest, het jaar dat Céline de Schepper gewonnen heeft…

Jean-Paul Lespagnard : Ja, en ik zou willen zeggen dat het daar is dat die studente uit La Cambre Anne Chapelle heeft ontmoet. Chapelle steunt Anne Demeulemeester die vlak daarna Céline in dienst nam. Die wedstrijd is belangrijk voor jonge ontwerpers. En het is de enige die de Academie uit Antwerpen, La Cambre uit Brussel, ArtEZ uit Arnhem en Central Saint Martins uit Londen samenbrengt. Het is altijd gunstig voor een student om in een dergelijk kader te defileren, je ontmoet er professionelen uit de modewereld en doet er ervaring op. En het publiek heeft de kans ontwerpen uit België en het buitenland te zien met zeer verschillende invloeden. Ik ben nieuwsgierig te zien hoe de kandidaten zullen omgaan met de overgang van hun schooldefilé naar een globaal defilé, in het kader van een internationale wedstrijd.

U hebt zelf ook die ervaring in Hyères beleefd, waar u gewonnen hebt. U begrijpt dus perfect wat die jongeren meemaken ?

Jean-Paul Lespagnard: Ik kan me zonder probleem in hun plaats stellen ! Het was in 2008 en nu vijf jaar later, herbeleef ik elk moment van het Festival van Hyères… Ik ken dat gevoel! Natuurlijk word ik ook geïnspireerd door die jongeren. Dit gezegd zijnde, als ik naar hun collectie kijk, probeer ik zo snel mogelijk te vergeten wat ik zag. Ik wil hun ideeën niet pikken maar de uitwisseling is inspirerend. Voor mij en ik hoop ook voor hen. Want dat is wat mode interessant maakt.

Foto: Laetitia Bica

Vous avez repéré une erreur ou disposez de plus d’infos? Signalez-le ici

Partner Content